Alle activiteiten van KLIK liggen stil. Dat hoeven we niet uit te leggen. Natuurlijk is dat jammer. Maar dit is wel een goed moment om te beseffen dat de activiteiten geen doel op zichzelf zijn. KLIK wil mensen verbinden. En de verschillende activiteiten zijn daarbij niet meer en niet minder dan een middel.
De vraag is natuurlijk welke middelen we nu nog over hebben om verbonden te zijn en te blijven met de ander. Hoe hou jij contact met je maatje? Juist nu zijn veel mensen bang, en soms geïsoleerd en is contact nog belangrijker dan anders. We delen graag een paar gedachten.
Contact op afstand: je kunt elkaar appen of (video-) bellen. Doe dat vooral. Zelfs als het niet veel verder komt dan de vraag hoe het met elkaar gaat. Laat de ander niet los. Je kunt het heel kort houden. Maar je kunt bijvoorbeeld ook voorlezen op afstand: live via Facetime of whatsapp bellen, of door YouTube filmpjes op te nemen. Een voorbeeld: iemand belt elke dag met zijn maatje, en doet dan een taalspelletje: wat is er in jouw huis met de letter a, en dan een volgend woord dat begint met de laatste letter van het vorige woord.
Leuke dingen doorsturen: je zinvolle informatie doorsturen via de app. Tips om dingen te doen, ideeën voor de kinderen. Een paar voorbeelden:
- Om te lezen voor volwassenen: hier
- Prentenboeken: hier (YouTube) en hier (Nijntje op YouTube) en hier nog 20 digitale prentenboeken
- 100 praktische tips voor kinderen thuis. Stuur deze niet zomaar door, want het is wel heel veel informatie. Maar er zitten veel leuke dingen tussen: hier
- Dit zijn eenvoudige spelletjes voor kinderen van 1 tot 5 jaar. Leuk voor ouders die met peuters en kleuters thuis zitten.
- Voor wat grotere kinderen staat hier een aantal educatieve tips. De bovenste tip van deze lijst is bijvoorbeeld luisterboeken via de online bibliotheek. Misschien kun je even meekijken of het lukt om de app te downloaden en daarna te registreren. Vervolgens kunnen mensen gratis heel veel boeken luisteren.
- VluchtelingenWerk heeft hier een leuke vlog, gericht op vluchtelingenkinderen.
- De wat oudere kinderen zijn meer bezig met huiswerk. Je zou kunnen polsen of dat lukt en of je daar iets in kunt betekenen
Langsgaan: op bezoek gaan is wellicht niet verstandig. Maar als je toch je frisse neus gaat halen, kun je ook langs het adres van je maatje lopen en zwaaien, of even een praatje aan de voordeur maken (op gepaste afstand).
Kleinigheidje brengen: je kunt bij de ander langsgaan en iets leuks afgeven of voor de deur zetten. Bijvoorbeeld:
- een leuke kaart
- als er kinderen zijn, spullen om te knutselen
- een boekje om te lezen of te kijken.
- iets lekkers, of iets dat ze zelf kunnen bakken
- zaadjes (bv tuinkers) zodat kinderen zelf kunnen zaaien.
We horen veel signalen dat gezinnen hun kinderen 24/7 binnen houden uit angst. En in een klein huis fulltime op elkaars lip zitten, zonder naar buiten te gaan, is uitdagend en kan veel spanning brengen. Een leuke afleiding is daarom welkom.
Informatie voor je maatje: Als je merkt dat je maatje de informatie niet goed begrijpt, kun je doorverwijzen naar deze website, waar in 8 talen de nieuwste maatregelen van de overheid te lezen én te luisteren zijn. Kijk zelf even op deze pagina en stuur dan de juiste link door.
Nienke heeft vanuit haar professie drie kleine filmpjes gemaakt met tips voor deze periode hoe je fit en blij kunt blijven. Die zijn heel toegankelijk. Je kunt de link van de filmpjes delen.
- Over gewone kleren aandoen: hier
- Over structuur van de dag: hier
- Over afwisseling van activiteiten: hier
Informatie voor jezelf: Als je meer wilt weten wat de psychosociale effecten (kunnen zijn) bij statushouders van deze periode, dan kun je je via deze site wat verder inlezen. Er staan ook goede tips in wat je zelf kunt doen als je omgaat met iemand waar de spanning oploopt.
Whatsapp groep: er is een brede Whatsapp groep gemaakt. Sommigen van jullie zitten daar al in. Deze groep is bedoeld om kort te delen wat je aan het doen bent, niet om allerlei dingen van internet door te sturen. Wil je erbij? Klik dan hier.